Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ιδιοφυία και Τρέλα πάνε «πακέτο»

      Όλοι λίγο πολύ έχουμε την αίσθηση ότι οι πολύ Ιδιοφυείς άνθρωποι όπως ζωγράφοι, ποιητές, επιστήμονες κτλ. χαρακτηρίζονται από ένα επίπεδο τρέλας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη "πνευματικής" τους δραστηριότητα.

     
      Έτσι σύμφωνα με το lifeslittlemysteries.com  από έρευνα που διεξήχθει σε 700.000 16χρονα από τη Σουηδία οι οποίοι "αρίστευαν" στα μαθήματά τους και είχαν περισσότερα "πνευματικά" ταλέντα από ότι οι υπόλοιποι συνομήλικοί  τους, περίμεναν 10 ολόκληρα χρόνια έτσι ώστε να μάθουν πόσοι από αυτούς έπασχαν από ψυχικές ασθένειες, δηλαδή μέχρι τα 26 τους χρόνια. Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα αφού «βρήκαν ότι τα "αριστούχα" 16χρονα είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εξελίξουν διπολική διαταραχή από ότι ο υπόλοιπος κόσμος.»
      
     Διπολική Διαταραχή συνίσταται σε τεράστιες μεταβολές που έχει το άτομο όσων αφορά τη διάθεση του.Δηλαδή από τρομερά εύθυμη διάθεση να πέφτει σε τρομερή κατάθλιψη και έπειτα πάλι να "ανεβαίνει". Κάτι σα κυκλοθυμία δηλαδή αλλά που ξεπερνάει κατά πολύ τα "όρια" και δημιουργεί προβλήματα στη κοινωνική ζωή του ατόμου.

     O James Fallon νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine εξηγεί :

      « Άνθρωποι με διπολική διαταραχή συνηθίζουν να είναι δημιουργικοί όταν ξεπερνούν τη κατάθλιψη. Όταν η διάθεση ενός ασθενή βελτιώνεται, η εγκεφαλική του δραστηριότητα "ανεβαίνει"κι αυτη.Η εγκεφαλική δραστηριότητα που βρίσκεται στο κάτω μέρος στη "περιοχή" του μετωπιαίου λοβού φουντώνει και ανεβαίνει σε υψήλοτερο τμήμα του λοβού. Αντίστοιχα όμως και η διάθεση τους αυξομειώνεται με την ίδια ένταση όταν είναι ή δεν είναι δημιουργικοί. "Εκεί ακριβώς είναι που κρύβεται η σχέση  των κυκλωμάτων του εγκεφάλου που συνδέουν Ιδιοφυία και Διπολική Διαταραχή". »

  



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: